Poszukiwacze zaginionych inicjatyw

Projekt realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, RPZP.07.01.00 Programy na rzecz integracji osób i rodzin zagrożonych ubóstwem i/lub wykluczeniem społecznym ukierunkowane na aktywizację społeczno-zawodową wykorzystującą instrumenty aktywizacji edukacyjnej, społecznej, zawodowej.

Rewitalizacja społeczna jest skoncentrowanym terytorialnie procesem wyprowadzania obszarów zdegradowanych ze stanu kryzysowego. Jest prowadzona w sposób kompleksowy poprzez zintegrowane działania przede wszystkim na rzecz lokalnej społeczności, a także elementów, w których te społeczności funkcjonują czyli gospodarki oraz przestrzeni przyrodniczej i funkcjonalno-technicznej. Cechą szczególną rewitalizacji jest jej partycypacyjny charakter co oznacza, że jest prowadzona z udziałem szerokiego grona interesariuszy. Celem lokalnego programu rewitalizacji jest planowanie i wdrażanie działań ukierunkowanych na ożywianie i zrównoważony rozwój obszarów, które utraciły dotychczasowe funkcje społeczne i gospodarcze.

W ramach projektu dla 22 gmin z województwa zachodniopomorskiego: Choszczno, Pełczyce, Recz, Czaplinek, Kalisz Pomorski, Wierzchowo, Złocieniec, Banie, Cedynia, Mieszkowice, Trzcińsko-Zdrój, Widuchowa, Boleszkowice, Bielice, Lipiany, Przelewice, Pyrzyce, Warnice, Człopa, Mirosławiec, Gm. Wałcz, gm. Miasto Wałcz zaplanowano działania:

1. Animacja – przygotowanie lokalnych liderów oraz grup inicjatywnych – wsparcie animacyjne oraz szkolenia lokalnych liderów.
  2. Realizacja lokalnych przedsięwzięć inwestycyjno – interwencyjnych – wypracowanie pomysłów i kierunków działań na rzecz lokalnej społeczności oraz realizacja małych przedsięwzięć inwestycyjnych które będą służyć ogółowi mieszkańców obszaru rewitalizacji.
  3. Realizacja wydarzeń animacyjnych podsumowujących każde zrealizowane przedsięwzięcie.

Do pobrania:

1. Regulamin udziału w projekcie.pdf
  2. Załącznik-nr 1 Formularz zgłoszeniowy UP.pdf
  3. Załącznik nr 2 Lista obecnosci na spotkaniach animacyjnych.docx
  4. Załącznik-nr 3 Lista obecnosci na szkoleniu.docx
  5. Załącznik nr 4 Rachunek zwrotu kosztow podróży na szkolenie.docx
  6. Załącznik nr 5 Fiszka przedsiewzięcia inwestycyjnego ANIMACJA.docx
  7. Załącznik nr 6 Fiszka przedsiewzięcia inwestycyjnego KONKURS.docx
  8. Załącznik nr 7 WUP Regulamin dotyczacy realizacji przedsiewzieć droga konkursowa.pdf
  9. Załącznik nr 8 WUP Karta oceny fiszki przedsięwzięcia inwestycyjnego KONKURS.docx
  10. Załącznik nr 9 Wzór umowy grupy nieformalne na realizacje wydarzen animacyjnych.docx
  11. Załącznik nr 10 Porozumienie z wolontariuszem.docx